Facts met een Indisch/Moluks tintje

mena muria

Mena, Muria!


De wapenspreuk van de Republik Maluku Selatan. Vrij vertaald zou het tegenwoordig betekenen: Eén voor allen, allen voor één. De spreuk wordt in 2 delen geroepen, 1 persoon roept Mena (“ik ga”) en de rest roept dan Muria (“wij volgen”). De oorsprong ontstond uit de periode dat men alleen de prauwen als vervoersmiddel hadden en betekende “voor en achter” (voor en achterste roeier) en is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot de strijdkreet.


saté sateh

Saté


De beste uitvinding ter wereld ooit komt uit het voormalig Nederlands-Indië. Saté stond onlangs in de CNN Go lijst op nummer 14 van de 50 lekkerste gerechten ter wereld. De volgende gerechten kennen hun oorsprong uit Saté: Yakitori (Japan), Kǎoròu Chuàn (China), Shish Kebab (Turkije), Shashlik (Kaukasus). De echte Indische Saté Ayam wordt gemarineerd in een mix van koriander, kurkuma, citroengras, gember en knoflook. Daarna verhit boven een houtskool vuur en geserveerd met sojasaus. De Nederlandse Saté wordt veelal verhit op een elektrische gril en geserveerd met satésaus uit een pot en gebakken uitjes uit een zak (meestal van Conimex)


adat

Adat


Adat is dat je volgens bepaalde Indische sociale leefregels, omgangsvormen en traditionele gebruiken leeft. De Adat gaat veel verder dan wat in Nederland onder “goede manieren” valt. Het zou respectloos zijn om de Adat in dit kleine tekstvakje te omschrijven omdat het een heleboel regels bevat en ook omdat de Adat per eiland kan verschillen. Vraag het eens aan iemand van de oudste generatie in de familie of hij/zij het kan uitleggen.


windrichtingen

Windrichtingen


Over het algemeen gebruikt men wereldwijd noord, west, zuid en oost om een bepaalde richting aan te geven. Op het eiland Ambon gebruiken de echte Ambonezen er maar 2, namelijk Kadara (richting de bergen) en Kalao (richting de zee).


geschiedenis molukken

De Molukken


Vroeger werden de eilandengroepen geregeerd door 4 koningen waarvan de koning van Ternate de machtigste was. In een Javaans gedicht werd hij Maloko genoemd. De Portugeze vertaling van Maloko is Maluqos (Malokos) en werd gebruikt om een groep eilanden aan te duiden ten westen van Halmahera. Daar is de naam Maluku uit ontstaan. De Nederlanders gebruikte deze naam, weliswaar op de Nederlandse manier, de Molukken.


ambon verkeersregels

Verkeersregels


Zijn er niet! Een zebrapad is er voor de decoratie of wordt als verzamelpunt gebruikt voor fietsers en/of motorfietsen om over te kunnen steken. Een rijbewijs kost ongeveer 20 euro (rijlessen en rijexamen zijn niet nodig). Duurdere auto’s hebben meer status en dus meer voorrang. Als het verkeer is vastgelopen drukt men gemiddeld om de 4 seconden op de claxon. De kunst is dat het verkeer de volledige breedte van de rijbaan benut, dus zoveel mmogelijk voortuigen naast elkaar onder de mom van “als het past dan pas het”. En dronken achter het stuur zitten is niet strafbaar.


nedelands-indië

Nederlands-Indië


Wanneer je met andere over Indonesië praat en je hebt in de gaten dat men een beetje geïrriteerd raakt, dan kan dat komen omdat ze het liever over Nederlands-Indië hebben in plaats van Indonesië. Voordat Soekarno in 1949 alle Molukse eilanden inpikte heette het Nederlands-Indië. Vooral bij de oudere generatie kan dit heel gevoelig liggen. Hoe dat precies komt zal ik mettertijd op een andere sub-pagina omschrijven.


ring of fire

Ring of fire


Ring of Fire is een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan die goed is voor negentig procent van alle geologische activiteit op aarde. Deze geologische activiteit uit vulkaanuitbarstingen, maar ook aardbevingen zijn in de Ring of Fire geen uitzondering. Hierdoor is Indonesië het land met de meeste vulkanen (+/- 400) waar van er rond de 120 actief zijn. Niet alleen de uitbarstingen kunnen verwoestend zijn maar als de uitbarsting in de zee plaats vindt kan dit ook nog tsunami's veroorzaken.


eten

Op visite


Kom je bij Indische mensen op visite, bijvoorbeeld jouw toekomstige schoonouders, en krijg je een maaltijd aangeboden, zeg dan nooit nee. Al heb je ervoor een Grand Big Mac, een Double Big Tasty en 2 Cheeseburgers gegeten, accepteer dan evengoed de maaltijd. Anders zijn ze behoorlijk beledigt en scoor je er geen punten mee. Dat komt omdat men vroeger in Indië meestal veel armer waren en het enige wat men de gasten konden aanbieden was een maaltijd. Ennuh… als je iets krijgt, neem het dan met 2 handen aan. Al past het makkelijk in één hand. Daar scoor je punten mee.


corruptie

50.000 rupiah


Niet dat de politie corrupt is maar sommige hebben er een handje van om vooral toeristen op de bon te slingeren en deze contant uit te laten betalen. Het is dan wel handig als je bijvoorbeeld 1 of 2 losse biljetten van 50.000 roepia los in je zak te hebben en deze te overhandigen zonder jouw portemonnee te laten zien. Grote kans dat je dan snel weer verder kan (PS: vraag niet naar een kwitantie)


waterfiets

Naar Ambon


Vanaf Amsterdam is het: Met Garuda Airlines 18 uur en 50 minuten vliegen. Lopend doe je er 3111 uur over (zonder rustpauzes) en is de afstand 16888 km. Met de boot is het 19313 km varen en is men 386 uur onderweg bij een snelheid van 50 km/hr en met de waterfiets 3862 uur als je de wind mee hebt. Met de auto is het 199 uur en 53 minuten rijden. De afstand is 17180 km naar Ambon, je rijdt door 15 verschillende landen waarvan Kazakhstan het langst.


pelan pelan rustig aan

Haast


Bij Westerse mensen moet alles op tijd, het liefst op de seconde nauwkeurig. In Indonesië denken ze er iets anders over. Op de seconde nauwkeurig is voor hun hetzelfde als op de dag nauwkeurig. Sta je op de bus te wachten en vraag je aan iemand hoe laat hij komt, dan krijg je vast te horen dat hij zo komt wat in de praktijk betekent: in de loop van de dag. Boodschappen afrekenen bij een kassière lijkt alsof je naar slow motion film bekijkt. Je beklag doen bij haar manager kan niet in de middag, want dan doet hij zijn middagdutje. Als Europeaan zal er vast vaak Pelan-Pelan (rustig-rustig) tegen jou gezegd worden. In Indonesië hanteren namelijk ze jam karet (rubberen tijd).


medicijnen

Medicijnen


Misschien wel handig te weten dat sommige, in Nederland verkrijgbare, medicijnen in Indonesië als drugs wordt gezien. Het drugsbeleid is er vrij streng en de meeste buitenlandse mensen in de Indonesië die daar gevangen zitten is vanwege drugsbezit. Dus… heb je op doktersrecept medicinale cannabis gekregen, dan is het misschien handig een ander vakantie bestemming te kiezen. De gevangenissen zien er daar iets anders uit dan in Nederland.


world records

Wereld records


Indonesië heeft een aantal wereldrecords op haar naam staan. Eén daarvan is dankzij voormalig president van Indonesië Suharto. Hij is officieel de meest corrupte leider ooit en heeft, naar schatting, tussen de 25 en 40 miljard dollar verduisterd - Ook heeft Indonesië de hoogste Moslim populatie ter wereld – Indonesië heeft het grootste bordeel (“Dolly”) ter wereld (+ 2000 “werknemers”) – Op Java bevind zich de grootste Boeddhistische tempel ter wereld – Op Sulawesi is de langste slang ooit gevonden – Indonesië heeft wereldwijd de meeste aardbevingen. Gemiddeld vinden er 2 bevingen per dag plaats - En Indonesië heeft de meeste Twitter gebruikers ter wereld.


gevangenis

Straffen


In Jakarta is er een wet die het mensen verbiedt om geld te geven aan bedelaars, straatmuzikanten of onofficiële gidsen, waarmee geprobeerd wordt om orde in de stad te creëren. Overtreders van deze wet kunnen een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van €4000 krijgen. Singapore probeert er van alles aan om de stad schoon te houden. Daarom is het al twintig jaar verboden om daar op straat kauwgom te kauwen, laat staan uit te spugen want het gaat je 200 dollar kosten. Trouwens, vergeten door te trekken kost in Singapore 150 dollar.


garuda airlines

Luchtvaart


De Indonesische luchtvaartmaatschappijen hebben een niet al te beste geschiedenis. Tussen 2001 en 2018 waren er maar 7 die veilig genoeg waren om boven Europa te vliegen. Maar gelukkig is de veiligheid nu een stuk verbeterd en zijn alle internationale Indonesische luchtvaartmaatschappijen van de zwarte lijst gehaald.




Molukse wapens - jacob hahury


Facts met een nasmaak (in behandeling)

Kota Inten

De overtocht


De eerste boot (De Kota Inten) die in Nederland aankwam, vervoerde 935 mensen. Op internet vind je diverse foto’s van de reis. Maar de foto’s laten niet zien dat men zo’n 4 weken lang het gebonk van de machines moest aanhoren, de lucht van urine en diesel rook, het deinen van het schip voelde. De Kota Inten was oorspronkelijk een vrachtschip en niet gebouwd om mensen te vervoeren.


3 kinderen maximaal

3 kinderen


Inschrijven voor de transporten verliep meestal chaotisch en ongecontroleerd. Zo werden kinderen van andere families, die niet mee konden, ingeschreven als eigen kind en kinderen van vrienden en kennissen als pleegkind. Er waren kapiteins die op een gegeven moment eisten dat er niet meer dan 3 kinderen mee mochten. Ouders van grote gezinnen werden voor het blok gezet om een keus te maken welke kinderen ze achter zouden laten.


molukse reiskoffer

Hutkoffer


De eerste generatie kwam per boot in Nederland. De meeste hadden 1 of meerdere reiskoffers bij zich met daarin legeruitrusting en persoonlijke spullen. Omdat het verblijf in Nederland “tijdelijk” zou zijn, stond deze koffer meestal op de zolder. Gevuld met legeruniformen en spullen die men bij terugkeer nodig kon hebben.




krijger - jacob hahury


Don't call me
I'll call you

Contact

Contact me Contacter avec
Contacto 联系
Hubungi kontak
байланыс Xiriirka


Alleen via Email: jacob@hahury.com.

hahury
Download business card